ជំងឺធ្លាក់ទឹកចិត្តនិងរបបអាហារអាចមានការទាក់ទងគ្នា។ ការស្រាវជ្រាវមួយចំនួនបានបង្ហាញថាការមានរបបអាហារដែលមិនត្រឹមត្រូវអាចធ្វើអោយអ្នកងាយនឹងមានជំងឺធ្លាក់ទឹកចិត្ត។ ក្រុមអ្នកស្រាវជ្រាវនៅប្រទេសអង់គ្លេសបានធ្វើការអង្កេតទៅលើការធ្លាក់ទឹកចិត្តនិងរបបអាហារ លើអ្នកធ្វើការក្នុងការិយាល័យ ដែលមានវ័យកណ្តាលច្រើនជាង ៣.០០០ នាក់ដែលការអង្កេតនេះ មានរយៈពេលប្រាំឆ្នាំ។ ពួកគេបានរកឃើញថាអ្នកដែលញ៉ាំអាហារដែលមិនត្រឹមត្រូវដូចជាពពួកសាច់កែច្នៃសូកូឡាបង្អែមអាហារចៀននិងផលិតផលមានជាតិខ្លាញ់ខ្ពស់ ហាក់ដូចជាបានរាយការណ៍ថា មានរោគសញ្ញានៃជំងឺធ្លាក់ទឹកចិត្តច្រើនជាង។
ជាដំណឹងល្អគឺថាមនុស្សដែលញ៉ាំអាហារដែលសម្បូរដោយផ្លែឈើបន្លែនិងត្រីមិនសូវជាបានរាយការណ៍ថា មានបញ្ហាធ្លាក់ទឹកចិត្តនោះទេ។ លទ្ធផលទាំងនេះគឺស្របគ្នាទៅនឹងការស្រាវជ្រាវផ្សេងទៀតផងដែរ ដែលបានរកឃើញថា របបអាហារល្អ អាចជួយការពារប្រឆាំងនឹងជំងឺ។ ជាឧទាហរណ៍ការសិក្សាមួយបានបង្ហាញថាមនុស្សដែលចូលចិត្តញ៉ាំផ្លែឈើបន្លែនិងត្រី ហើយកម្រិតការញ៉ាំសាច់និងផលិតផលនានា មានអត្រាទាបនៃជំងឺParkinson និងចាស់វង្វេង (Alzheimer)។
ការស្រាវជ្រាវបន្ថែមគឺចាំបាច់ ចំពោះការតភ្ជាប់រវាងជំងឺធ្លាក់ទឹកចិត្តនិងរបបអាហារនេះ។ តែក្នុងពេលនេះអ្នកប្រហែលជាចង់បរិភោគបន្លែជាង និងកាត់បន្ថយមកវិញ នូវម្ហូបអាហារដែលមិនត្រឹមត្រូវ៕
No comments:
Post a Comment